8 Temmuz 2012 Pazar

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

İyi pazarlar,umarım keyfiniz yerindedir.Benim tadım yok,sıcaklar mı çarptı anlamadım.Üstelik işteyim,tadsız tuzsuz çalışıyorum.Ama lezzetli bir tarif ile karşınızdayım.Sevgiler........
...................
MALZEMELER.
-4-5 adet kuru soğan -
-1 çay bardağı zeytinyağı -
-1,5-2 yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık) -
-2 su bardağı pirinç -
-1 yemek kaşığı kuru nane -
-1-1,5 tatlı kaşığı karabiber -
-1 tatlı kaşığı tarçın -
-2 kesme şeker -
-2 yemek kaşığı kuş üzümü -
-yarım limonun suyu -
-1 su bardağı kıyılmış maydanoz -
-1 tatlı kaşığı tuz -
-1 çay bardağı kaynamış su -
-yarım kg salamura asma yaprağı -
-yarım çay bardağı zeytinyağı -
-2 su bardağı kaynamış su
HAZIRLANMASI:
1. 4-5 kuru soğanı yemeklik doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1,5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ile (fıstıklar pembeleşene kadar) kavuralım.
2. 2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanlara ekleyelim.. 1-2 dakika daha kavuralım.. sonra sırasıyla tencereye 1 yemek kaşığı kuru nane, 1,5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ekleyip karıştıralım.. tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edelim.. çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirip. pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatalım.
3. Daha sonra  yarım kg salamura asma yaprağını ılık suyla - 4-5 kez suyu değiştirerek , yıkayalım.. yaprakları iki avucunuz arasında sıkarak sudan çıkartalım.. her bir yaprağı avucunuz içine alın, ortasına 1 tatlı kaşığı içten koyup. yaprağı sigara böreği gibi saralım.
4. pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serelim. (böylece dibini  tutturmayız). üzerlerine sarmaları dizelim. en sonunda üzerlerine bir sıra daha yaprak yerleştirelim. yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirelim.. (ekşi olsun isterseniz yarım limon suyu da ekleyebilirsiniz)
5. yaprakların üzerine bir tabak kapatalım. ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyelim.. tencereyi ateşe alalım.. su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişirelim.. piştikten sonra sarmaları soğutup servis tabağına dizip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapalım.AFİYET OLSUN...............

14 yorum:

  1. bu sıcakta hem de tatil günü çalışmak keyifsiz bir durum olmalı, iyi çalışmalar sana...

    YanıtlaSil
  2. Sarmalar efis olmuş ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. bayılırımmm,ah birde sarması kolay olsaydı her gün sar ye:)
    eline sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende bayılıyorum.sarması bana da çok zor gelir...

      Sil
  4. Günaydın,

    Bugün etlisini yapacağım.
    Eline sağlık.

    Iyi haftalar diyen anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  5. canım böyle güzel bir tarifle aklımı başımdan aldın sarma yapasım var ah bir de üşenmesem : ) ellerine sağlık kolaylıklar diliyorum

    YanıtlaSil
  6. Sarmayi kim sevmezki helede bu sicaklarda ,zeytinyagli bol eksili yedikce yenir elinize saglik nefis olmus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sarmayı herkes çok seviyor.yanında yoğurtla nefis...

      Sil
  7. Asla "hayır" denemeyecek bir lezzet, ellerinize sağlık, nefis görünüyor.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil