12 Temmuz 2012 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMA

........ Asıl etkileyici olan, niteliklerinizin -sizin yardımınız olmadan- başkaları tarafından keşfedilmesidir................
                                                                  
Judith Martin            
                             .................................................

Hayırlı cumalar sevgili arkadaşlar,kıştan kalan bir tarif ile karşınızdayım.sarmalardan başlamışken lahana sarmasını da araya katmak istedim.Yoğun sıcaklar ile bunaldığımız bu günlerde canım yemek yapmak bile istemiyor-hazır bulursam yiyorum o ayrı-tüm enerjim tükendi sanki.sizlere de negatif enerji vermeyeyim hemen iyi dileklerimi gönderiyorum. serinletici bir hafta geçirmenizi dileyerek tarifime geçiyorum....
MALZEMELER:
-1 adet orta boy lahana
-300 gram  kıyma
-4 büyük baş kuru soğan
-yarım demet maydanoz-evde kuruttuğum maydanoz vardı onu kullandım.-
-1 su bardağı pirinç-
-yarım yemek kaşığı domates salçası
-tuz
-karabiber
-1 çay bardağı zeytinyağı
-yarım yemek kaşığı domates salçası
-sıcak su


YAPILIŞI:
1.  lahananın tersini çevirip koçan kısmını bıçakla koni  şeklinde keserek çıkartıyoruz.Lahanayı yapraklarına ayırıyoruz.
2. derin bir tencereye su ve 2 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatıyoruz.. kaynayan suda lahanalar  biraz yumuşayınca. süzgece alıp soğumaya bırakıyoruz.. bu arada belirtilen malzemeleri karıştırıp dolma içini hazırlıyoruz.  
3.  Lahananın yapraklarındaki sert damar kısmını bıçakla kesip çıkartıyoruz.Tencerenin altına bir sıra lahana yaprağı yayalım. Yapraklardan bir avuç büyüklüğünde parçalar alıp bir ucuna dolmalık içten bir yemek  kaşığı koyalım. yaprağın yan kenarlarından birini kapatıp biraz saralım, sonra öbür kenarı da büküp rulo şeklinde tamamen saralım.
4. Tüm sarmaları tencereye dizince  üzerlerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirip, yarım yemek kaşığı domates salçasını bir kase suda ezerek sarmaların üzerine dökelim ve sarmaların üzerine çıkacak kadar su ilave edelim.ve sarmaların üzerine tabak kapayalım.Orta ateşte kapağı kapalı olacak şekilde pişirelim...

6 yorum:

  1. Elinize sağlık, her kış eşim annemden mutlaka ister lahana sarmasını..Ama annemim spesiali kestaneli lahana sarmasıdır, sarmanın içine bir de haşlanmış kestane koyar ve tadına doyum olmaz. Yazınız bana kışı ve serinliğini hatırlattı..Afiyet olsun herkese..

    YanıtlaSil
  2. merhaba,kestaneli lahana sarmayı bende yaparım.çok severim.sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. çok severim lahana sarmasını canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. seni gidi seniiiii:)) ben de dedim bu mevsimde nereden buldu diye... ama benim canım çook çekti:(( ellerine sağlık tatlım sevgileirmle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok uzun zamandır sıra bekliyordu bu tarif......benim de canım çekiyor......

      Sil