22 Kasım 2012 Perşembe

**EDİRNE ANADOLU OTELCİLİK VE TURİZİM LİSESİNDEN SEÇTİKLERİMİZ **


        ZAMAN ZAMAN EDİRNE ANADOLU  OTELCİLİK VE TURİZİM MESLEK LİSESİNDE  MUTFAK BÖLÜMÜNDE OKUYAN AŞÇILIK ADAYI KARDEŞLERİMİZ İLE TARİFLER KONUSUNDA YARDIMLAŞIP AŞÇILARIMIZDAN ÖNERİLER ALIYORUZ.GEÇEN GÜN BİR KARDEŞİMİZDEN ZEYTİN YAĞLILARA VE MEZELERE AĞIRLIK VERMEMİZ KONUSUNDA BİR ÖNERİ ALDIK .YAPTIKLARI BU ÇALIŞMALARI GÖRÜNCE ONLARIN FOTOĞRAF VE TARİFLERİYLE BİZİMKİLERİ BİRLEŞTİRDİK.ORTAYA GÜZEL BİR ÇALIŞMA ÇIKTI . ARKADAŞLARIMIZIN İZNİ İLE PAYLAŞIYORUZ..:)KARDEŞLERİMİZE VE ONLARI YETİŞTİREN ÖĞRETMENLERİMİZE TEŞEKKÜRLERİMİZİ SUNUYORUZ.







12/B SINIFI VE EMİNE HOCALARI 
TEŞEKKÜRLER..


HAYDARİ 

 2 SU BARDAĞI SÜZME YOĞURT ,1 SU BARDAĞI NORMAL YOĞURT ,KURU NANE, ÇOK AZ ZEYTİN YAĞI .HEPSİNİ KARIŞTIRIYORUZ.ÇOK  AZ ZEYTİN YAĞI EKLİYORUZ

*********************************************************************************

MAMZANA 

DOMATES, PATLICAN , ZEYTİN YAĞI , SARIMSAK SİRKE , TUZ . PATLICANLARI KÖZLÜYORUZ DOMATESLERİ ÇOK KÜÇÜK DOĞRUYORUZ.KÖZLENMİŞ PATLICANLARIMIZIDA KÜÇÜK KÜÇÜK DOĞRUYORUZ. SARIMSAĞIMIZIDA İLAVE EDİP KARIŞRITIYORUZ.

*********************************************************************************

PATLICAN EZME 

PATLICAN ,SARMSAK ,SÜZME YOĞURT  , ÇOK AZ NORMAL YOĞURT VE ZEYTİNYAĞI. PATLICANLARIMIZI KÖZLÜYORUZ . DAHA SONRA KÜÇÜK KÜÇÜK DOĞRUYORUZ.ÜZERİNE SARIMSAKLI YOĞURT EKLEYİP KARIŞTIYORUZ.

*********************************************************************************

BARBUNYA PİLAKİ  

HAVUCU VE PATETESİ KÜP KÜP DOĞRUYORUZ. İYİCE HAŞLIYORUZ. HAŞLANDIKTAN SONRA  SUYUNU SÜZÜYORUZ  BİR BARDAK KADAR BIRAKIYORUZ.BARBUNYA VE HASLADIĞIMZ SEBZELERİ KARIŞTIRIYORUZ.DAHA SONRA ORTA BOY BİR TENCEREDE SALÇA İLE AYIRDIĞIMIZ SUYU KARIŞTIRIYORUZ.KIVANIN BİRAZ KOYU OLMASINA DİKKAT EDELİM :).SONRA BARBUNYAMIZLA BULUŞTURUYORUZ. BİRAZCIKTA TUZ :9 VE SOĞUMAYA BIRAKIYORUZ.

*********************************************************************************
SİGARA BÖREĞİ
MALZEMELER:
* 3 ADET YUFKA* PEYNİR* MAYDANOZ* KIZARTMAK İÇİN SIVI YAĞ
YAPILIŞI:
YUFKALARIMIZI ÜST ÜSTE KOYUP  ORTADAN İKİYE KATLAYIP VE TEKRAR 2YE KATLAYARAK  BÜYÜK BİR ÜÇGEN ELDE EDİYORUZ.ÜÇGENİN TEPESİNDEN GENİŞ KENARA DOĞRU BIÇAKLA İKİ ÜÇGEN AYIRARAK ,1 YUFKADAN 8 ADET ÜÇGEN ELDE EDİYORUZ.GENİŞ KISIMDAN BAŞLAYARAK  HARCIMIZDAN (PEYNİR VE MAYDANOZ)  KOYUP YANLARINI HARCIMIZIN ÜZERİNE KAPATILARAK SARIYORUZ..SİVRİ UCUNUN İÇ KISMI SUYLA ISLATARAK YAPIŞMASINI SAĞLIYORUZ.BÜTÜN BÖREKLER BİTTİKTEN SONRA BOL YAĞDA KIZARTIYORUZ.

*********************************************************************************


BİBER DOLMASI 
GEREKLİ MALZEMELER:
-1 Kilo dolmalık biber-4 Adet domates-250 Gram kıyma-1.5 Su bardağı pirinç-2 Adet kuru soğan-1Çorba kaşığı domates salçası-1 Tutam maydanoz,dereotu,nane-Tuz,karabiber,sıvı yağ-Su
YAPILIŞI:
-Biberlerin saplarını daha sonra kapak olarak kullanacağımız için dikkatlice çıkarıyoruz.Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp yıkayıp süzülmesi için süzgü ye alıyoruz.Bir karıştırma kabına kıymayı,yıkanmış pirinci,doğranmış kuru soğanı,rendelenmiş domatesi,salçayı ,ince kıyılmış maydanoz,dere otu,naneyi sıvı yağını ,karabiber ve tuzunu kattıktan sonra elimiz ile yoğuruyoruz.
kıvam sert olursa su ilave ediyoruz.Harcımız la biberleri doldurup tencereye diziyoruz.Saplarını kapak olarak biberlerin üzerine kapatıp ,yeterli miktarda -üzerilerine çıkacak kadar -su ekleyip  kısık ateşte pişiriyoruz.

*********************************************************************************

MALZEMELERİMİZ:
-1 Kg patates-1 Demet taze soğan-1Demet maydanoz-4 Yemek kaşığı mayonez-4 Yemek kaşığı süzme yoğurt-Sıvı yağ-Tuz
YAPIMINA GELİNCE......
Haşladığımız patatesleri küçük küçük doğruyoruz.Taze soğanları ve maydanozu doğrayıp patatese ilave ediyoruz..Mayonez ve süzme yoğurdu karıştırıyoruz.Ve patateslerimiz ile buluşturuyoruz.istediğimiz oranda sıvı yağ ve tuzu katıp hepsini karıştırıyoruz...Servisten bir kaç saat önce buzdolabında dinlendirince daha lezzetli oluyor.Ben servis ederken bir yada iki kaşık daha mayonez ve süzme yoğurt ekliyoruz.
**************************************************************************
Malzemeler:
*2 su bardağı mercimek*4 su bardağı ince bulgur*6 su bardağı su*2 soğan*2 çay bardağı sıvı yağ*2 çorba kaşığı*salça*1 demet taze soğan*1 demet maydonoz*2 Limon*kırmızıbiber*karabiber
Yapılışı:       
Mercimeği güzelce yıkadıktan sonra pişmesi için tencereye alıyor ve taşmaması için kapağı açık bırakıyorum.Suyunu tamamen çekmemiş olması gerekiyor ve ince bulguru ekleyip yaklaşık 30 dk dinlendiriyorum.Diğer taraftan kurusoğanı yemeklik doğrayıp 1 çay  bardağı sıvıyağ ile kavuruyorum.salça ve baharatıda ekleyip biraz daha kavurduktan sonra dinlendirdiğim mercimekli karışımın içine alıyorum.Yeşillikleri -maydanoz,marul,taze soğan-yaklaşık onbeş dakika sirkeli suda bekletip bol su ile yıkıyorum.Bu işlemi en başta yapıyorum ki suyu biraz süzülsün .Taze soğan ve maydanozu küçük küçük doğruyorum .mercimeğin içine alıp bir limon sıkıyorum ve yoğurmaya başlıyorum.Ayırdığım sıvıyağdan biraz daha ilave edip tuzunu baharatını kontrol ediyorum.Ve köfteyi yoğurup şekil verdikten sonra marul dizilmiş kabın içine yerleştiriyorum.Marul eşliğinde servis yapıyoruz.
********************************************************************************

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA
MALZEMELER.
-4-5 adet kuru soğan --1 çay bardağı zeytinyağı --1,5-2 yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık) --2 su bardağı pirinç --1 yemek kaşığı kuru nane --1-1,5 tatlı kaşığı karabiber --1 tatlı kaşığı tarçın --2 kesme şeker --2 yemek kaşığı kuş üzümü --yarım limonun suyu --1 su bardağı kıyılmış maydanoz --1 tatlı kaşığı tuz --1 çay bardağı kaynamış su --yarım kg salamura asma yaprağı --yarım çay bardağı zeytinyağı --2 su bardağı kaynamış su
HAZIRLANMASI:
1. 4-5 kuru soğanı yemeklik doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1,5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ile (fıstıklar pembeleşene kadar) kavuralım.
2. 2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanlara ekleyelim.. 1-2 dakika daha kavuralım.. sonra sırasıyla tencereye 1 yemek kaşığı kuru nane, 1,5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ekleyip karıştıralım.. tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edelim.. çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirip. pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatalım.
3. Daha sonra  yarım kg salamura asma yaprağını ılık suyla - 4-5 kez suyu değiştirerek , yıkayalım.. yaprakları iki avucunuz arasında sıkarak sudan çıkartalım.. her bir yaprağı avucunuz içine alın, ortasına 1 tatlı kaşığı içten koyup. yaprağı sigara böreği gibi saralım.
4. pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serelim. (böylece dibini  tutturmayız). üzerlerine sarmaları dizelim. en sonunda üzerlerine bir sıra daha yaprak yerleştirelim. yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirelim.. (ekşi olsun isterseniz yarım limon suyu da ekleyebilirsiniz)
5. yaprakların üzerine bir tabak kapatalım. ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyelim.. tencereyi ateşe alalım.. su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişirelim.. piştikten sonra sarmaları soğutup servis tabağına dizip, limon 
dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapalım.

************************************************************************
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASÜLYE
MALZEMELERİMİZ:
-1 Kg taze fasulye-3 domates-200 gr kıyma-3 yemek kaşığı sıvıyağ-1 soğan-1 yemek kaşığı salça
-tuz
Öncelikle soğanımızı sıvıyağ ile kavuruyoruz.Ardından kıymamızı ilave ediyoruz.Güzelce kavrulduktan sonra domates ve salçamızı ilave edip karıştırıyoruz.Yıkanmış doğranmış taze fasulyemizi ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz.Yeteri kadar su ilave edip pişiriyoruz.Tuzunu ilave edip yemeğimizin altını kapatıyoruz.

*******************************************************************************
AMERİKAN SALATASI
Malzemeler :
*3 adet havuç*3 adet patates*250 gr. iç bezelye*8-10 adet kornişon turşu*Yarım su bardağı mayonez*Tuz*Yarım su bardağı yoğurt
Hazırlanışı :Havuçların üzerini bir bıçak yardımıyla kazıyın. Bezelye iriliğinde doğrayın. Pateteslerin kabuğunu soyduktan sonra onları da bezelye iriliğinde doğrayın.
Sıcak suda bezelyeleri, havuçları ve patatesleri yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzerek başka bir kaba aktarıp soğumasını bekleyin.
Sebzelerin üzerine ekleyin. Küçük doğranmış kornişon turşu, yoğurt ve mayonezle karıştırarak servis yapın.




2 yorum:

  1. hagisie baksam şaşırdım canım.hepsi harika görünüyor.ellerinize sağlık.sevgler.

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederiz canım,yoğun bir çalışma oldu ...sevgiler...

    YanıtlaSil