Arşivimi karıştırırken bu tarifimi unuttuğumu fark ettim.2010 yılının yazında annem de-Ceylan köy-kardeşim ,Fitnat abla ben yapmıştık.Ben dut yaprağı da denemek istiyorum diye tutturunca Fitnat abla hemen toplamıştı.Ogünleri hatırlayınca kardeşimin kayın validesi aklıma geldi.hüzünlendim.2011 yılı ağustos ayında vefat etti.Allah rahmet eylesin.mekanı cennet olsun.O yaz annem de beraberdik.son görüşmemizmiş ,bize ne çok kızmıştı.bir sürü yaprak varken dut yaprağı .da topladık diye..güzel bir tatildi.ilk defa o zaman tattım dut yaprağından sarmayı .biz beğendik hafif bir ekşim silik vardı tadında.diğer yaprakların yanında yendi bitti.
GEREKLİ MALZEMELER:
-500 Gram dut yaprağı
-2 Su bardağı pirinç
-2 Büyük boy soğan
-Yarım demet dereotu
-Yarım demet maydanoz
-10 Yemek kaşığı zeytinyağı
-2 Yemek kaşığı şam fıstığı
-2 Yemek kaşığı kuş üzümü
-Tuz
-Karabiber
-Nane
-Kimyon
-1 Yemek kaşığı salça
-1 Tatlı kaşığı toz şeker
İÇ HARCIN HAZIRLANMASI:
Bol su ile pirinçlerimizi yıkayalım.Sırasıyla soğanı ekleyelim.kavuralım.Ardından kuş üzümü,çam fıstığını ilave edelim.kavurmaya devam edelimSalçasını vebaharatlarını ilave edelim.Üzerine çıkacak kadar su ilave edelim.Suyunu çekene kadar pişirelim.Tuzunuda ekledikten sonra dereotu ve maydanozu ekleyip ateşten alalım.soğumaya bırakalım.
GEREKLİ MALZEMELER:
-500 Gram dut yaprağı
-2 Su bardağı pirinç
-2 Büyük boy soğan
-Yarım demet dereotu
-Yarım demet maydanoz
-10 Yemek kaşığı zeytinyağı
-2 Yemek kaşığı şam fıstığı
-2 Yemek kaşığı kuş üzümü
-Tuz
-Karabiber
-Nane
-Kimyon
-1 Yemek kaşığı salça
-1 Tatlı kaşığı toz şeker
İÇ HARCIN HAZIRLANMASI:
Bol su ile pirinçlerimizi yıkayalım.Sırasıyla soğanı ekleyelim.kavuralım.Ardından kuş üzümü,çam fıstığını ilave edelim.kavurmaya devam edelimSalçasını vebaharatlarını ilave edelim.Üzerine çıkacak kadar su ilave edelim.Suyunu çekene kadar pişirelim.Tuzunuda ekledikten sonra dereotu ve maydanozu ekleyip ateşten alalım.soğumaya bırakalım.
YAPILIŞI: !.Yapraklarımızı yıkadıktan sonra tencereye alalım..Kaynamaya başlayınca- bir iki taşım taşım kaynayınca ,o sırada yeşil suyunu bırakmaya başlar-yaprakları içinden alıp temiz suda yıkayalım yeşil suyunu iyice akıtması için. Soğuyan harcımız ile asma yaprağı sarar gibi sarıp tencereye dizelim.Üzerini geçecek kadar su ilave ederek pişirelim.Pişmediğini fark edersek tekrar su ilave edebiliriz. |
denemedim ama merak ettim tadını canım.görüntü çok güzel.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilteşekkür ederim canım.denemelisin...
SilBiz de ( Malataya) Kiraz yaprağından yapılır.
YanıtlaSilDut yaprağı hiç denemedim.
Ellerine sağlık.
Malatyalı anne Çiğdem
bende kiraz yaprağını denemedim,tadını möerak ettim...
Sililk kez duyuyorum mutlaka lezzetli olmuştur.ellerinize sağlık.
YanıtlaSilteşekkür ederim canım...
SilEllerinize sağlık, ben de kayınvalidemde yemiştim. Anneme söyledim, benim için haşlayıp dondurucuya koydu, memlekete gidince ben de yapacağım, inşallah.
YanıtlaSilSevgiler..
teşekkür ederim .sevgiler...
Silevet güzel bir yaz tatiliydi.dut yaprağı da değişik bir lezzetti gerçekten. farklı şeyler denemeyi sevenler için ideal.
YanıtlaSilevet ,güzeldi ...
SilDut yapraginin sarildigini ilk kez duyuyorum...Gerci biz buralarda degil yapragini dutu bile bulamiyoruz, yurtdisindayim...Dut agacini bulsam hemen dutlara ulasacagim da...Ellerine saglik, sevgilerimle...
YanıtlaSililk kez duydum bunu
YanıtlaSilellerine sağlık eminim çok güzeldir canım